MAN – en utredning

 

 

Har du nångång träffat en man?
Vet du hur en man ser ut ?

kvalitetsteatern presenterar en brutal och dansant dissektion av Mannen – Manlig ångest på så högkvalitativ nivå att den inte går att missa.

 

 

Av och med/ensemble: Francine Agbodjalou, Johanna Essie Sjögren, Eddie Mio Larsson, Robin N Spegel

Projektledning & regi: Robin N Spegel

Produktionshjälp våren 2011: Rebecka Askaner, Maria Jennefelt

Produktion hösten 2011: Johanna Essie Sjögren, Robin N Spegel

Text, kostym, koreografi: ensemblen

Scenografi: Hanna Nilsson

Scenografiassistent: Siri Hill

Film/projektion: Love Emilie Becker

Affisch: Mats Nilsson

Foto: Siri Hill

Musik: Siri Hill, Carl Werner

Ögon utifrån: Gunilla Edemo, Klara Bendz

 

Vad handlar pjäsen om?

Pjäsen handlar om. Pjäsen handlar om Mannen.
Pjäsen handlar om Eddie, Francine, Johanna och Robin som undersöker Mannen, som försöker svara på frågan ’Vad är en Man?’.

Vi dissikerar inte någon penis. Vi går igenom olika saker som vi kopplar till ordet Man.
Sex. Våld. Pappor. Kuken. Pojkband. Skuld. Intimitet.
Och så gör vi det på ett sätt som vi tycker är roligt.

Mer om föreställningen:

Hösten 2010 samlades två grupper av människor för ett research-arbete där vi sågs en gång i veckan för att undersöka Mannen. I den ena gruppen utgick vi från text och diskussion, i den andra arbetade vi mer fysiskt. Vi som sågs var mellan 18 och 31 år, bodde i Stockholm och hade ett intresse för teater och normkritik. Utöver det var det en spridning oss emellan gällande könsdefinitioner och sysselsättning. Våren 2011 valde några av oss att gå vidare i arbetet och göra en föreställning tillsammans.

Ensemblen bestod av fyra personer som samtliga gått sommarkursen ”Normkritisk gestaltning” på Teaterhögskolan i Stockholm, 2009 resp. 2010. Under kursen fick vi pröva normkritiska infallsvinklar i dans-, teater- och textskapande, som sedan ledde till en föreställning. Vi arbetade i en devising-inspirerad metod, som vi sedan valt att fortsätta utforska.

En föreställning framtagen på ett devising-vis får oftast inte en traditionell aristotelisk båge efter en viss utvecklingskurva, och heller inga tydliga karaktärsutvecklingar. Föreställningen blir som ett collage och baseras på de associationer projektmedlemmarna har gjort runt det bestämda temat, vilket känns som en bra form när det gäller Mannen – eftersom vi inte vill berätta en historia om en man, vi vill försöka förstå. På riktigt alltså.

Inti Chavez Peres diskuterar den ’moderne mannen’ i antologin ”F-ordet” och menar att nya typer av könsroller inte kommer lösa jämställdhetsfrågan, han föreslår att en väg skulle kunna vara att dekonstruera det manliga genuset. Han påpekar också att det är viktigt att se hierarkier och maktordningar mellan olika typer av män och att om dessa hierarkier inte löses upp kommer inga andra hierarkier heller göra det. Vi tycker att det låter klokt.

Det finns mycket åsikter om vad som är bra teater och vad som är dålig teater. Vad som ’funkar’ och vad som inte ’funkar’. Vilken typ av teater som är till för en viss ’typ’ av människor, och vilken som är till för en annan ’typ’. Likaså finns det många idéer om vad en Man är. Vad en Man borde vara, vad en Man inte är. Vi vill komma förbi våra inlärda föreställningar om vad en Man är. Om vad teater är. Vi vill hitta ett annat system. Vi vill dekonstruera både Mannen och teatern och skapa våra egna förutsättningar för en öppnare syn på definitioner.

Vi vill dekonstruera det mankiga genuset / geniet.
Vi vill använda oss själva som utgångspunkt.
Vi vill undersöka det som inte sagts men som alla vet om.
Vi vill leka.

MAN – en utredning hade premiär på Teater Pero 13 maj 2011, sedan dess har vi också synts på:

Spring Pride, Eskilstuna, maj 2011
Q-festivalen, Värdskulturmuséet, Gbg, juni 2011
HBTQ-festivalen, Gbg, juni 2011
Stockholm Pride, Kulturhuset, Sthlm, aug 2011
Paradisofestivalen, Kärrtorp, aug 2011
Queertopia, Norberg, aug 2011
Improvisation & co, Sthlm, okt 2011
Clarion Hotel, Uppsala, nov 2011