CASH IS QUEEN

Spelas på Stolt Scenkonst under Stockholm Pride:

2 augusti 2022 på Turteatern i Kärrtorp

Ibland var det något inom mig som sa att det var onödigt. Att man kan va kvinna utan en bäbis. Och jag visste ju att det var fullt möjligt, men ändå inom mig – denna längtan.

Om sorg och drömmar, pengars värde och vad man egentligen kan kompenseras för. Baserad på intervjuer och samtal med personer som fått skadestånd efter att ha blivit tvångssteriliserade i samband med byte av juridiskt kön. Efter ett manus av Nino Mick och Xenia Klein, och med nyskriven musik av Maja Darkest Karlsson.

Bakgrund:

Åren 1972-2013 blev 600-700 personer tvångssteriliserade av svenska staten i samband med byte av juridiskt kön. Inledningsvis fick de ingen ekonomisk kompensation när lagstiftningen ändrades, men efter att en grupp transpersoner förberett en stämning fastställdes att varje tvångssteriliserad person skulle få 225 000 kr i skadestånd. Utifrån frågeställningen: Vad gjorde du med pengarna? berättar föreställningen om livet efter tvångssteriliseringarna och skadeståndet. 

När det var dags att ansöka hos Rättsliga rådet skickades blanketten till henne för påskrift. Kryssrutorna ”Sterilisering”, ”Borttagande av könskörtlar” och ”Ingrepp i könsorganen” var ifyllda på förhand av utredaren.

 

Manus: Nino Mick och Xenia Klein

Intervjuer och research: Nino Mick, Xenia Klein och Hilding Sandgren

Med nyskriven musik av: Maja Darkest Karlsson

Regi: Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson

Scenografi och ljus: Amanda Lebert

Dramaturg: Robin N Spegel

Producent: Anna Nygren

Skådespelare: Kasia Michnik, Stefan Skärlund och Eddie Mio Larson

Affisch: Hilding Sandgren

Foton:Francis Löfvenholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cash is Queen görs med stöd av Kulturrådet, Längmanska kulturfonden, Göteborgs stad, Mölndals stad, ABF & Studieförbundet Vuxenskolan.