Tre saker

RONJA 

Tre saker som kommer vara annorlunda imorgon.

LIRA

Mitt hår, för du kommer inte fläta det, marken, för snön ska smälta, sängen, för den ska bli kall.

Det är natten innan Ronjas och Liras födelsedag. Tvillingarnas sista natt som 10-åringar. Tvillingarnas sista natt tillsammans. När morgonen kommer ska Ronja hämtas av vårdare och föras bort till ett boende för barn med Syndrom K, på obestämd tid. Vilka vårdarna är och vad som kommer hända på boendet har Ronja och Lira ingen aning om. Tvillingarna har alltid varit tillsammans och nu vet de inte när, eller om, de kommer ses igen. 

Är Lira verkligen bara ledsen över att Ronja ska åka? Eller kommer det vara skönt att slippa behöva vara sin systers beskyddare? Vem känner Lira att hon behöver vara i deras relation, och vem skulle hon egentligen vilja vara? Vad gör det med Lira att vara sedd som hon som har en syster med Syndrom K?

Vad gör det med Ronja att bli sedd som tvillingen med syndromet? Och är Ronja bara ledsen över att åka, eller längtar hon efter att komma ifrån rollen som ”hon som alltid ska tas hand om”, och få vara bland andra som är mer som hon, andra som förstår hur det känns att bli betraktad som annorlunda, besvärlig, fel? 

Tre saker är ett dystopiskt, intimt och poetiskt drama om tvillingarna Lira och Ronja som lever i en värld med särskilda syndromlagar. Ronja och Lira närmar sig svåra frågor de inte berört på djupet tidigare. En pjäs om syskonskap, vänskap och förbjudna känslor. 

Med stöd av Kulturrådet, Göteborg Stad, Mölndal Stad, Konstnärsnämnden och i samarbete med ABF.

Spelas på Hagateatern i Göteborg: 

lördag 23 nov (premiär)

tisdag 26 nov 

fredag 29 nov

lördag 30 nov

söndag 1 okt

PRODUKTION OCH MEDVERKANDE:

Manus: Sara Ebenfelt

På scenen: Johanna Essie Sjögren mfl

Regi: Eddie Mio Larson

Komposition: Kristin Rosendahl

Scenografi och ljus: Beate Persdotter Løken

Dramaturgi scen: Robin N Spegel

Dramaturgi text: Anna Nygren

Producent: Ina Berglund, Producentbyrån och kvalitetsteatern